Pro(-)scris old

februarie 3, 2007

FetuĹźii vor avea parte de Ă®nmormântare demnă

Filed under: Uncategorized — Liviu @ 6:57 pm
Tags:

ĂŽn Italia, regiunea Lombardia a elaborat un nou regulament propus de comitet Ĺźi aprobat Ă®n unanimitate de Consiliul regional Ă®n materie de activităţi funebre Ĺźi administraĹŁia cimitirelor. Norma stabileĹźte ca toĹŁi fetuĹźii, inclusiv cei avortaĹŁi Ă®nainte de 5 luni de viaţă, să aibă parte de Ă®nmormântare. „Este un tratament adecvat demnităţii lor” susĹŁine preĹźedintele regiunii Lombardia, Roberto Formigoni, care a fost contactat pe această temă de Radio Vatican.

„Până astăzi, pe baza legii naĹŁionale, fetuĹźii avortaĹŁi erau consideraĹŁi Ĺźi trataĹŁi ca reziduuri spitaliceĹźti Ĺźi, Ă®n consecinţă, distruĹźi ca orice material organic. Dar noi Ĺźtim că nu este aĹźa. FetuĹźii sunt fiinĹŁe umane, chiar dacă Ă®ncă Ă®n sânul mamei, care din motive voluntare sau involuntare au trebuit să-Ĺźi Ă®nceteze existenĹŁa. Ni s-a părut important să creăm două posibilităţi: Ă®nainte de toate posibilitatea de informare, ca atare mama sau părinĹŁii vor fi informaĹŁi că, dacă doresc, este posibilă o ceremonie funebră propriu-zisă; a doua, Ă®n cazul Ă®n care mama sau părinĹŁii nu vor să Ĺźtie, va fi făcută oricum o Ă®nmormântare demnă ce constă Ă®n Ă®nhumarea Ă®ntr-un loc din interiorul cimitirului”.

Există deja asociaĹŁii având convenĹŁie cu spitalele, care oferă un serviciu similar celor care Ă®l cer. Schimbarea adusă de acest regulament este aceea că se stabileĹźte „obligaĹŁia de a avea respect Ĺźi pentru fetuĹźii sub 24 de săptămâni, fie că există sau nu interesul de a li se face o ceremonie funebră propriu-zisă. ĂŽnainte, revenea mamei sau familiei dreptul de a cere sau nu un tratament cuvenit”. Referindu-se la acuza că regulamentul accentuează vinovăţia persoanei care face avort, Roberto Formigoni a explicat: „Nu există intenĹŁia de a culpabiliza pe nimeni, nu există niciun obiectiv ideologic. Noi stabilim doar simplul adevăr: fetusul nu este un material organic oarecare. Are această demnitate care trebuie recunoscută fiecărei fiinĹŁe umane”. ĂŽn legătură cu posibilele critici aduse regulamentului, răspunde Ĺźi vicepreĹźedintele MiĹźcării pentru Viaţă din Italia, Erica Vitale Palazzi: „A Ĺźti că, oricum, această nouă fiinţă umană este Ă®nsoĹŁită Ĺźi nu aruncată, poate fi un drum pentru a depăşi mai uĹźor doliul care rămâne Ă®ntotdeauna după un avort”. 02.02.2007, Roma (Catholica)

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com.